campings


Camping in Zeeland Zoeken

VOC

Zeeland en de Vereenigde Oostindische Compagnie

Campings Zeeland: De VOC of Vereenigde Oostindische Compagnie was in de 17de eeuw een machtig bedrijf met naar schatting 11.000 medewerkers en zo’n 20 vestigingen.

Camping in Zeeland Zoeken
=Zeeland


De Compagnie had als eerste bedrijf ter wereld een in aandelen verdeeld kapitaal. Participeren stond voor iedereen open. Bij de oprichting werd voor f. 6.424.588 ingetekend. Het ingelegde kapitaal van de Zeeuwen bedroeg f. 1.300.405. Zeeland was dan ook verantwoordelijk voor een vierde van de activiteiten. Middelburg leverde vier van de zeventien bestuurders. In Vlissingen is het Maritiem MuZEEum gevestigd in het Lampsinshuis, een voormalig stadspaleisje gebouwd in 1641. De gebroeders Lampsins wilden wel laten zien dat zij veel geld hadden en het huis werd opgetrokken in een nieuw opkomende bouwstijl. “De bezoeker zal duidelijke overeenkomsten zien met bijvoorbeeld Het Paleis op de Dam in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag,” aldus de samenstellers van de site www.muzeeum.nl. Nog voor de oprichting van de VOC, in maart 1598, vertrokken twee Zeeuwse vloten naar Indië. “De eerste was uitgerust door de Middelburgse Compagnie, de tweede door de Veerse Compagnie, waarin koopman Balthasar de Moucheron een belangrijke rol speelde,” zegt het VOC kenniscentrum. Zeeland kreeg in Middelburg ook haar eigen scheepswerf. In de periode 1602-1794 werden door de Kamer Zeeland bij benadering 306 schepen te water gelaten. De rede bij Fort Rammekens, nabij Vlissingen, was de plaats waar de grote VOC-schepen lagen te wachten op gunstige oostenwind om uit te kunnen varen en waar de schepen uit Indië aankwamen. Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa (1547), ook nu nog te bezoeken.

 

Kijk ook op:
zoek
Op zoek naar een camping in Zeeland? Boek je vakantie bij Ardoer.


Campings Roompot
Roompot Campings.


sluis

Deze site is onderdeel van 'Mooi Zeeland', uitgever Florad is bereikbaar via info@florad.nl, parallelweg 12, 4462 al goes.
Zoek hier ook voor vakantieparken in Zeeland


hulst


Andere sites : Zeeland: hotel zeeland - Zeeland: bungalows zeeland - Dagattracties in Zeeland: attractie zeeland - Mooi Zeeland: mooizeeland - Dagje uit in Zeeland - VVV Zeeland - Kijk hier voor vakantieparken in Zeeland - VVV Zeeland Provincie Zeeland