campings

Mooi Zeeland

Zoek ook Op:

Gratis attractieboekje :

    =dagttractiesNederlands =dagattractiesduits
Recreatie ondernemers :

    Camping aanmelden? Kosten €200,- per jaar, (€125,- voor minicampings)
    Hier aanmelden

Volg ons op:

         Camping in Zeeland Zoeken

Deltaplan

Campings Zeeland: Deltawerken en Neeltje Jans

Campings Zeeland: Het Deltaplan met al haar waterwerken blijft internationale aandacht en bewondering trekken. Neeltje Jans is de locatie om kennis te nemen van de technische hoogstandjes en de strijd tegen het water. .

Camping in Zeeland Zoeken
=Zeeland


Campings Zeeland: Reeds voor 1953 zijn er plannen tot waterbouwwerken in de Delta maar geldgebrek belet de uitvoering. Echter, de overstroming van 1953 maakt duidelijk dat er gehandeld moet worden. Alle zeearmen in de Delta moeten worden gedicht met dammen, waarvan sommige van sluizen zijn voorzien. Slechts de Westerschelde blijft open. Daar worden de dijken verhoogd en die worden net zo veilig als de dammen. Een veiligheid die uitgaat van een kans op een overstroming van minder dan ééns in de 4.000 jaar. Caissons, een militaire 'uitvinding' uit de Tweede Wereldoorlog, spelen een grote rol. Dergelijke caissons worden in droge bouwputten gemaakt. Na inundatie gaan de caissons drijven en worden versleept naar de plaats van bestemming. Door op de juiste locatie water in de caissons te laten, zakt deze op de bodem. Hierna worden ze gevuld en aangestort met zand en steen. Bij de bouw van de Veerse Gatdam (1961) wordt een speciaal type, de zogenaamde doorlaatcaisson gebruikt. De ontwikkeling van nieuwe technieken staat niet stil. Zo wordt bij het maken van de Grevelingendam gebruik gemaakt van een kabelbaan; vanuit de kabelbaan wordt steen gestort in gedeelten met sterke stroming.Het verhaal van de Deltawerken wordt in Deltapark Neetlje Jans, dat ook andere attracties biedt voor een dagje Zeeland.

Stormvloedkering en Oosterschelde

Ecologie en schelpdiervisserij zorgen voor een keerpunt. Volgens het oorspronkelijk plan zal ook de Oosterschelde met een dam van zijn getijdenwerking worden beroofd en gevuld met zoet rivierwater van de Rijn en Maas. Maar in de loop van de decennia wijzigen inzichten. Door de dammenbouw verdwijnt bijna overal in de Delta het waardevolle zoutwater-getijdenmilieu. Biologen en milieudeskundigen wijzen Rijkswaterstaat en de regering hierop. Ook mossel- en oesterkwekers roeren zich; hun broodwinning gaat bij een gesloten Oosterschelde verloren, met alle economische en sociaal-maatschappelijke gevolgen daarvan. Uiteindelijk krijgt de Oosterschelde een afsluitbare dam: open als het kan, dicht als het moet. Een stormvloedkering in de Oosterschelde De Stormvloedkering verrijst in de drie nog opengelaten, diepe stroomgeulen in de monding van de Oosterschelde. Het ontwerp bestaat uit 66 gigantische pijlers tot 45 meter hoog. Tussen de pijlers hangen 62 grote stalen schuiven.

Watersnoodramp 1953

Het Watersnoodmuseum is een andere bestemming die de strijd tegen het water laat zien vanuit het perspectief van de watersnoodramp in 1953. In vier Phoenix-caissons, gaat het over de watersnoodramp en de wederopbouw. Ook in de omgeving, nu een prachtig natuurgebied om te wandelen, fietsen en zwemmen, zijn de sporen nog zichtbaar. Zie www.watersnoodmuseum.nl.

Kijk ook op:
zoek
Op zoek naar een camping in Zeeland? Boek je vakantie bij Ardoer.


Campings Roompot
Roompot Campings.


sluis

Deze site is onderdeel van 'Mooi Zeeland', uitgever Florad is bereikbaar via info@florad.nl, parallelweg 12, 4462 al goes.
Zoek hier ook voor vakantieparken in Zeeland


hulst


Andere sites : Zeeland: hotel zeeland - Zeeland: bungalows zeeland - Dagattracties in Zeeland: attractie zeeland - Mooi Zeeland: mooizeeland - Dagje uit in Zeeland - VVV Zeeland - Kijk hier voor vakantieparken in Zeeland - VVV Zeeland Provincie Zeeland